Läsåret 2017/2018
Pihlskolan Klockarvägen 4 712 34 HÄLLEFORS
Tel: 0591-641 95
Fax: 0591-129 18
Officiell hemsida: http://pihlskolan.hellefors.se
Facebooksida: http://www.facebook.com/pihlskolan
Besöksadress: Sikforsvägen 15
Postadress: 712 83 Hällefors
Telefon: 0591-641 00 (växel)
Förvaltningschef: 0591-641 50
Rektor 0591-641 96
Expedition: 0591-641 95
SYV: 0591-642 02
Kurator: 0591-643 25
Skolsköterska: 0591-641 64
Elevrestaurang: 0591-641 19
Silvergrytan: 0591-642 08
Vaktmästare: 0591-641 63
Alla elever i gymnasieskolan födda 1998 eller senare får ett busskort inom Örebro län. Busskortet gäller under skoltid. Förlorat busskort ersätts inte, men ett nytt kan erhållas mot en avgift på 100 kr, kontakta expeditionen.
Fritidskort finns att köpa hos Länstrafiken, information finns på www.lanstrafiken.se
Skolsköterska för Pihlskolan har sin mottagning på Klockarhagsskolan. Skolläkare träffas efter överenskommelse med skolsköterskan. Även skolkurator har sin mottagning på Klockarhagsskolan.
Är det något som Du behöver prata om exempelvis ensamhet, mobbing, skoltrötthet, alkohol o narkotika eller relationsproblem kan du vända Dig till Din klassföreståndare eller annan personal. De kan även hjälpa Dig att komma i kontakt med skolkurator eller skolsköterska.
Samtliga elever på Pihlskolan är försäkrade genom kommunens kollektiva olycksfallsförsäkring. Du får senare ett särskilt försäkringsbrev. Där står det bl.a. att den gäller under skoldagen, under färd till och från skolan samt vid studiebesök och APU - arbetsplatsförlagd utbildning utanför skolan. För gymnasieelever omfattar försäkringen även fritid samt ferier.
När någon skada har inträffat, finns blankett för anmälan till försäkringsbolaget på expeditionen. Försäkringen gäller endast olycksfall, då personskada inträffat. När det gäller skador på egendom, fastighet o.s.v. hänvisas till egna privata försäkringar.
Är Du heltidsstuderande och född 1998 eller senare får Du skollunch i Elevrestaurangen.
Som elev på gymnasiet får Du låna böcker av skolan, vilket görs hos skolbibliotekarien på biblioteket. Du ansvarar själv för de läroböcker som Du lånat och borttappade böcker måste Du ersätta.
Till lektionerna behöver Du ha med Dig penna, suddgummi, linjal, kollegieblock och pärm. Detta bekostas av Dig själv. För matematikstudier får Du låna en ”gymnasieräknare” eventuellt mot depositionsavgift.
Elever på Komvux köper själv sina läromedel. Elev som studerar på komvux och som är under 20 år har samma villkor som elever på gymnasiet.
Pihlskolan är en skola där alla ska känna glädje att gå till skolan. Det är därför viktigt att vi hjälps åt att motarbeta mobbning genom att inte acceptera att någon blir utsatt. Mobbning där en eller flera personer, vid upprepade tillfällen och under viss tid, säger eller gör kränkande och obehagliga saker mot någon är inte acceptabelt. Om Du ser att någon blir mobbad eller själv blir utsatt vänd Dig då till din klassföreståndare eller någon annan personal på skolan som Du har förtroende för.
Om det uppstår problem i skolan måste alla hjälpas åt att lösa dem. I första hand försöker vi tala med varandra och därigenom skapa en förtroendefull anda i skolan. Först och främst skall Du tala med Din klassföreståndare om det är något problem.
Ibland blir det särskilda svårigheter för någon elev i skolan, då försöker vi diskutera problemen tillsammans med elev och föräldrar.
Elevhälsokonferensen som består av klassföreståndare, specialpedagog, skolsköterska, kurator, studievägledare samt rektorer är då beredda att föreslå olika hjälpåtgärder – i samarbete med elev och föräldrar.
Du kan meddela din frånvaro på tre olika sätt:
När Du har varit frånvarande från en lektion skall Du ta kontakt med undervisande lärare för att få information om hur Du kan ta igen det Du har missat.
Klassföreståndaren tar kontakt med Dig och vårdnadshavaren vid:
Studie- och yrkesvägledare finns tillhands bredvid elevcafeterian Silverkoppen om Du behöver hjälp med exempelvis; studieplanering, studiefinansiering, vidareutbildningar eller yrkesvägledning.
Studie- och yrkesvägledare
Karin Hansson
Telefon: 0591-642 02
karin.hansson@hellefors.se
Studiehjälp får Du som är mellan 16 och 20 år och som går på gymnasieskolan eller den kommunala vuxenutbildningen. Man får studiehjälp för den period under läsåret som man studerar på heltid. Studiehjälp består av studiebidrag, extra tillägg och inackorderingstillägg.
För dig som är över 20 år kan vår studie- och yrkesvägledare informera om vilka finansieringsmöjligheter som finns för vuxenstuderande.
Mer information finns på www.csn.se
Skolans policy är att både du som gymnasieelev och vårdnadshavare är naturliga samtalspartners vid utvecklingssamtal och övriga kontakter med skolan. När Du har fyllt 18 år får du själv ta ställning till om vårdnadshavare ska vara med.
Utvecklingssamtal äger rum en gång per termin. Utvecklingssamtalet syftar till att ge Dig och vårdnadshavare en samlad information om Din kunskapsutveckling och studiesituation. Utvecklingssamtalet genomförs tillsammans med klassföreståndaren och med den individuella studieplanen som grund. Dina studieresultat i varje enskilt ämne ansvarar undervisande lärare för att informera Dig om.