hellefors.se

En del av Måltids­riket Berg­slagen

En utbildning som leder till arbete

Restaurangbranschen är ett säkert val om man vill få arbete efter gymnasiet. Vi har många elever som efter sin utbildning arbetar som kockar, inom servering eller som bartender både inom Sverige såväl utomlands. Flera av dem arbetar på välrenommerade restauranger/stjärnkrogar som Noma i Danmark, Björk i Italien, Mathias Dahlgren, Grythyttans Gästgivaregård och Loka Brunn. I och med att utbildningen har 15 veckor APL fördelat under skolåren, skapas möjligheter att knyta många kontakter. Våra elever kan ha APL på Grythyttans Gästgivaregård, Loka Brunn, Svensken och dansken i Måltidens Hus. Måltidsriket i Bergslagen erbjuder många välansedda APL-platser som ger dig en extra inblick i yrket och leder många gånger till extraarbete och vidare arbete efter studierna.

Samarbeten

Vi har ett nära samarbete med Carl- Jan Granqvist på hans Herrgård i Saxå med historiska middagar, där måltiden som      helhet är i fokus (både köks- och serveringselever deltar). Vi erbjuds att delta vid återkommande gästspel med årets kock på Loka Brunn, samt att vi kan medverka vid speciella tillfällen som t.ex. på kungalunchen i höstas som genomfördes på Loka. Vi samarbetar med Restaurqang- och hotellhögskolan i Grythyttan som ger oss tillgång till föreläsningar och seminarier med många kända föreläsare. Vi hjälper även dem med årliga praktiska arrangemang t.ex. Debutantcoctail där nya studenter hälsas välkomna. Vi samarbetar även med stadshuset i Stockholm (både kök och servering på Nobelfesten samt övriga arrangemang inom deras regi).

APL utomlands och studieresor

Varje år åker vi med elever till Tyskland eller Italien tack vare att vi har ett gott internationellt utbyte där sedan många år tillbaka. Många gånger leder dessa praktikplatser till jobb efter skolan. Vi har ett utbyte med två restauranger i Italien, en i Aosta, en restaurang och vingård i Toscana och en restaurang i Eberstadt i Tyskland. Studieresorna och att göra APL utomlands ger dig ovärderliga arbetserfarenheter och kontakter.

Tävlingar

Eleverna har möjlighet att delta i serverings-, bar – och matlagningstävlingar. Vi har placerat oss bland dem främsta i internationella bartävlingar och vunnit serveringstävlingar. Tycker du att det är intressant att tävla så finns möjligheterna att förbereda dig här på skolan.

Restaurang Silvergrytan

Skolan har en egen restaurang som eleverna driver tillsammans med lärarna. Du får prova på att vara i en restaurang som är öppen för allmänheten redan från åk 1, och det är ovanligt. Det ger dig mer erfarenhet och en realistisk inblick i arbetslivet. I årskurs 3 bedrivs en A´la carterestaurang (kvällstid) där vi alltid har så gott som fullsatt. Skolan fokuserar på matlagning och servering med inslag av hantverksmässiga metoder som skapar goda helhetsupplevelser med gästen/kunden i fokus. Eleverna tycker att vi får in teori med praktik på ett bra sätt under lektionerna. Det är många praktiska inslag i alla karaktärsämnen.

Högskolebehörighet

Du har möjlighet att läsa in högskolekompetens och därmed gå vidare direkt till fortsatt utbildning vid till exemepel Hotell- och restauranghögskolan i Grythyttan.

Du får gärna besöka oss och prova på att vara elev under en dag.

Välkommen till oss på RL!

Image courtesy of rakratchada torsap and phanlop88

RL S1
RL S2
RL S4
Torreno
mat

Ansvarig för sidan är Greta Hidén
Uppdaterad 14/2 2019