Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

Kulturmiljöer

Se 50-talslägenheterna, se slaggstensutställningen i Bredsjö, vandra på Finnstigen, upplev Slotterbergets historia eller varför inte besöka Sveriges äldsta folkpark – Krokbornsparken.

Flicka som målar läpparna framför en spegel.

Besök Hällefors 50-talslägenheter på Sävenforsvägen 2. Lägenheter som visas är en arbetarbostad respektive en modern lägenhet inspirerad av H55-utställningen.

Besök lägenheterna

Lägenheterna är öppna vardagar kl. 13-15 mellan den 26 juni - 11 augusti. Du anmäler intresse i receptionen i kommunkontoret Formens Hus.
Entré: 50 kr/person. Alla under 18 år gratis.

Övrig tid är du välkommen att boka ett besök. Skicka en e-postförfrågan till turist@hellefors.se eller ring 0591-644 77. Du går på egen hand och tittar i lägenheterna. Det finns tryckt material och en ljudguide som berättar om lägenheterna och dess föremål.

Entré övriga året: Minimum 200 kronor, 4 personer ingår. Över 5 personer 40 kronor per person. Alla under 18 år gratis.

Friluftsmuseum i Bredsjö där man genom en historisk vandring får ta del av svedjefinnarnas historia och liv från slutet av 1500-talet och ett par hundra år framåt i tiden. Längs den cirka två kilometer långa stigen, finns informativa skyltar uppsatta vid de historiskt intressanta byggnaderna.

Finnstigens hemsida

Krokbornsparken – Sveriges äldsta folkpark,  anlades 1796 av bergsrådet Detlof Heikenskiöld. Här skulle arbetarna roa sig utan den förgörande alkoholen. Halvön där parken är placerad utformades som en engelsk park med olika nöjesinslag, danssalong, karuseller och gungor, amfiteater och dylikt. Runt parken finns vackra naturstigar som följer formationerna i naturen. Krokbornsparken kulturminnes­förklarades 1996.

Serveringen är öppen söndagar sommartid med olika teman.
www.krokborn.se

Besök Folkets Hus Rotunda i Bredsjö. Konstutställningen visar olika typer och färger av slaggsten, sprakande masugnscollage med gammal och framtida grön teknik, svartvita bilder från Bredsjö hytta och dess historia samt några lokala konstnärers bilder.

bredsjofolketshus.se/slaggstensutstallning-hyttkonst

Du kan även gå en slaggstenspromenad i Bredsjö och titta på var och hur den vackra slaggstenen använts. Det finns vackra murar, jordkällare och husgrunder som byggts av gröna slaggstenar. Slaggstenen är en restprodukt från järnframställningen i Bredsjö hytta, som var verksam fram till 1962.

bredsjofolketshus.se/slaggstenspromenad

Cirka 1 km sydost om sjön och samhället Grängen ligger Slotterbergets gruvfält med anor från 1700-talet. Med dess stora bergsskreva, som är rester från den tidigare dagbrytningen, och den knappa 250 m långa dagorten, är det verkligen en sevärdhet. Här finns rester av konstgångar och linspel som döljs i storskogen. Uppmärkt gruvstig med upplysningstavlor ger möjligheter för egna strövtåg. Den s k "Venuspassagen" har tagits fram och gångbroar finns över gruvhålen. Skyltat från byn Grängshyttan.


Senast uppdaterad