Logotyp hällefors

Skolmat

I kommunens skolor serveras måltider som anpassas efter säsongens råvaror – med fokus på klimatsmarta alternativ och ett ekologiskt tänk.

Grythyttan

Grythyttans kök är ett mottagningskök som får del av lunchen från köket på Klockarhagsskolan, Grythyttans kök serverar måltider till förskolan och grundskolan i Grythyttan. Varje dag ingår det smör, bröd, sallad, ekologisk mjölk eller vatten.

Matsedel Grythyttan skola

Hällefors

Förskolan Lärkan 3 är ett tillagningskök och tillreder måltider till förskolorna Lärkan 1, 2 och 3.
Elever på Klockarhagsskolan och Pihlskolan äter sina måltider i elevrestaurangen på Klockarhagsskolan. Varje dag ingår det smör, bröd, sallad, ekologisk mjölk eller vatten.

Matsedel Klockarhagsskolan, Pihlskolan

Vid födoämnesallergi, sjukdom eller födoämnesöverkänslighet är eleverna berättigade till specialkost. Har ert barn behov av specialkost är ni välkommen att anmäla behovet via blanketten. När det gäller förskolans elever så kan vårdnadshavare kontakta BVC eller berört kök för vägledning.

Rekommenderad energi- och näringsinnehåll för frukost är 20–25% och för mellanmål 10–15%. Skollunch tillgodoser cirka 30 procent av det dagliga energi- och näringsinnehållet. Rekommendationen gäller hela måltiden, inklusive bröd, mjölk och salladsbuffé och beräknas som ett genomsnitt under en vecka.

Även rummet, mötet, produkten, stämningen och styrsystemet är av en betydande del i vårt arbete. Det innebär att miljön i rummet ska vara lika viktig som maten. Mötet mellan kökspersonal, elever och pedagoger ska skapa en stämning som är av hög kvalitet.

Måltiderna och råvarorna ska följa årstider och säsong, helger och högtider med klimatsmarta val och ett ekologiskt mattänk.
Politiska målet för inköp av ekologiska livsmedel är 25 %.

Inköp av livsmedel och råvaror följer i möjligaste mån svenska årstider, helger och högtider med kvalitativa klimatsmarta val.

Inköp av råvaror med ursprung från Sverige är minst 70%

Därefter kommer inköpen av råvaror främst från Danmark, Nederländerna, Tyskland och övriga Europa.

Lokal- och regionalproducerade livsmedel

Hällefors definition på lokal- och regionalproducerade livsmedel är följande:

  1. Närproducerande livsmedel inom radie om 15 mil.
  2. Regionalproducerande livsmedel inom radie om 25 mil.

Vid val av inköp är livsmedel prioriterade i turordningen:

  1. Ekologiska när- och regionalproducerade livsmedel/råvaror
  2. Konventionella när- och regionalproducerade livsmedel/råvaror
  3. Ekologiska livsmedel/råvaror från Sverige
  4. Konventionella livsmedel/råvaror från Sverige
  5. Ekologiska livsmedel/råvaror från Europa
  6. Konventionella livsmedel/råvaror från Europa
  7. Ekologiska livsmedel/råvaror från tredje land
  8. Konventionella livsmedel/råvaror från tredje land

Kontakt

Stefan Lahti, måltidschef
Telefon: 0591-641 47
stefan.lahti@hellefors.se

Senast uppdaterad