Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

Mat och måltider skola och förskola

Inom förskola och skola i Hällefors kommun finns två tillagningskök där ett är skolkök och ett är förskolekök med matdistribution. Tre kök är mottagningskök.

Lärare och barn lägger upp mat på sin tallrik
  • Cirka 900 portioner lunch blir lagade till skola och förskola.
  • Lärkans förskola tillreder mat till sina elever och levererar lunch till Lärkans två andra mottagningskök.
  • Klockarhagsskolan och Grythyttan skola serverar alltid minst två varmrätter och en dagens soppa.
  • Varje dag ingår det smör, bröd, sallad, ekologisk mjölk eller vatten.
  • Alla måltider är avgiftsfria till och med 19 års ålder.

Vid födoämnesallergi, sjukdom eller födoämnesöverkänslighet är eleverna berättigade till specialkost. Har ert barn behov av specialkost är ni välkommen att anmäla behovet via blanketten. När det gäller förskolans elever så kan vårdnadshavare kontakta BVC eller berört kök för vägledning.

Rekommenderad energi- och näringsinnehåll för frukost är 20–25% och för mellanmål 10–15%. Skollunch tillgodoser cirka 30 procent av det dagliga energi- och näringsinnehållet. Rekommendationen gäller hela måltiden, inklusive bröd, mjölk och salladsbuffé och beräknas som ett genomsnitt under en vecka.

Även rummet, mötet, produkten, stämningen och styrsystemet är av en betydande del i vårt arbete. Det innebär att miljön i rummet ska vara lika viktig som maten. Mötet mellan kökspersonal, elever och pedagoger ska skapa en stämning som är av hög kvalitet.

Måltiderna och råvarorna ska följa årstider och säsong, helger och högtider med klimatsmarta val och ett ekologiskt mattänk. Politiska målet för inköp av ekologiska livsmedel är 25 %.

Måltiderna följer bland annat svenska näringsrekommendationer för behov av energi och näring i olika grupper.

Kosten och råvarorna ska följa årstider och säsong, helger och högtider med klimatsmarta val och ett kvalitativt mattänk.

Varifrån livsmedel är inköpta ifrån

Inköp av råvaror med ursprung Sverige cirka 70 %

Därefter kommer inköpen av råvaror främst från Danmark, Nederländerna, Tyskland och övriga Europa.

Lokal- och regionalproducerade livsmedel

Hällefors definition på lokal- och regionalproducerade livsmedel är följande:

  1. Närproducerande livsmedel inom radie om 15 mil.
  2. Regionalproducerande livsmedel inom radie om 25 mil.

Vid val av inköp är livsmedel prioriterade i turordningen:

  1. Ekologiska närproducerande livsmedel/råvaror.
  2. Konventionella närproducerande livsmedel/råvaror.
  3. Ekologiska livsmedel/råvaror från Sverige och Europa.
  4. Konventionella livsmedel/råvaror från Sverige och Europa.
  5. Ekologiska livsmedel/råvaror från tredje land.
  6. Konventionella livsmedel/råvaror från tredje land.

Kontakt

Stefan Lahti, måltidschef
Telefon: 0591-641 47
stefan.lahti@hellefors.se

Senast uppdaterad