Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

När det är värmeavbrott

Det kan vara tufft att vara utan värme i sin bostad, framförallt på vintern. Ett sätt att förebygga konsekvenserna av längre värme­avbrott är att ha till exempel filtar, sovsäckar och tändare och värmeljus hemma.

Har handen över ett värmeljus

Du förbereder dig inför ett värmeavbrott på i stort sett samma sätt som för elavbrott. Om du har dessa prylar hemma är du väl förberedd inför ett eventuellt avbrott.

  • Stearin- och värmeljus samt tändstickor eller tändare
  • Filtar och sovsäckar
  • Reservvärme som fungerar utan el, som en portabel fotogen- eller gasolkamin.
  • Tätningslist, tejp för tätning av fönster och dörrar

Energimyndigheten har tagit fram konkreta råd om vad du kan göra för att vara förberedd på el -och värmeavbrott.

Energimyndigheten

Vid lång och sträng kyla finns det en risk att vattnet i rör och ledningar fryser. Blir det dessutom värmeavbrott ökar risken för frysskador och isproppar ännu mer vilket kan få rör och ledningar att gå sönder. För att förebygga att vattnet fryser kan du se till att rören är ordentligt isolerade och vindskyddade.

Genom att täta fönster och dörrar skyddar du dig mot drag. Under natten kan filtar hängas framför fönstren, dels som skydd mot drag, dels för att hindra värme att stråla ut genom fönstret. På dagen ger oftast instrålning av värme ett positivt tillskott till inomhustemperaturen, så då kan filten tas bort om det inte drar mycket i fönstrets springor. Du kan stänga ventilerna eller täta dem med tejp om ventilationen verkar suga ut mycket värme. Tänk på att du inte ska stänga av ventilationen om du tänker använda en gasolkamin eller spritkök i rummet.

En fungerande kakelugn eller öppen spis kan vara till stor hjälp vid värme­avbrott, liksom fotogen- och gasolkaminer. Tänk på att vädra regelbundet eftersom det som brinner tar av luftens syre. Är ni flera personer i hushållet är det bra att vistas i ett rum. Fyra personer alstrar lika mycket värme som ett mindre värmeelement.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gett ut en film om hur du förbereder dig om du blir utan värme.

MSB:s instruktionsfilm om värmeavbrott

Senast uppdaterad