Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

Parker

I Hällefors finns fem konstutsmyckade bostadsområden och en skulpturpark som ligger i Krokbornsparken.

Damm och en staty som förställer en kvinna

Mästarnas park

Skulpturslinga
De fem olika skulpturparkerna binds ihop i en skulpturslinga. Gå eller cykla de cirka sex kilometrarna. Slingan är utmärkt på Hällefors kommunkarta. Kartan finns att få runtom i kommunen. Eller se den digitalt i länken.
Hällefors kommunkarta

Ljudguider
Vid varje park finns en ljudguide som berättar om de olika konstverken. Läs mer om ljudguiderna i länken.
Ljudguider

I Krokbornsparken finns en färglad och kreativ skulpturpark för barn. Möt de roliga djuren, klättra och kläng som du vill. Folkparken är Sveriges äldsta, anlagd 1796 av bergsrådet Detlof Heikenskiöld. Runt parken finns vackra naturstigar och även en Mullestig för barnen.

www.krokborn.se

Millesparken är en barockpark i fransk och engelsk stil, med den största samlingen av Carl Milles verk näst hans museum i Stockholm.

Millesparken

Mästarnas Park är formad som en klassisk svensk stadspark, så som de byggdes i 1950-talets början. Konstsamlingen i parken består av tolv skulpturer och spänner från 1700-talet, representerat av Johan Tobias Sergel, till 1950-talet och bland annat Arne Jones. Tyngdpunkten ligger vid 1900-talets första hälft.

Mästarnas park

Här finns verk av vår tids främsta skulptörer och keramiker. När mörkret fallit ger det konstnärligt placerade ljuset nya dimensioner av området.

Polstjärnan

Sveriges största pedagogiska och terapeutiska park för äldre. Sinnenas park består av två trädgårdar, där upplevelser såsom hörsel, lukt, känsel, syn och smak stimuleras i trädgårdens olika rum, med plats för både gemenskap och återhämtning.

I utkanten upplever man delar av den svenska skogen – här rinner en porlande bäck, där storlommen ibland hörs ropa. I Minnenas park finns en äng och en fruktträdgård, ett torp och en dansbana, rotunda, strövområden samt en liten samling skulpturer.

I Sinnenas och Minnenas park, Stationsvägen i Hällefors, finns en 500 meter lång aktivitetsrunda med 12 olika stationer.

Aktivitetsrunda i Sinnenas och minnenas park

Sinnenas och minnenas park

I Trasten finns bland annat skulpturer av Nils Ferlin och Gustav Fröding. Men även några skulpturer av djur.

Trasten

Senast uppdaterad