Stöd inom socialpsykiatrin
Kommunen ansvarar för samordningen av samhällets insatser för vuxna med psykiska funktionsnedsättningar och har till uppgift att planera bostäder, ge boendestöd och erbjuda sysselsättning i olika former efter den enskildes behov.
Exempel på stöd i vardagen
- Stöd i det egna boendet med att kunna utföra de sysslor som förekommer i ett hem, tvätt, städ, hjälp med handlingslistor med mera.
- Stöd i vardagsekonomin.
- Stöd i myndighets- och sjukvårdskontakter.
- Stöd i att ta sociala kontakter.
- Hjälp till sysselsättning.
- Stöd i hälsobefrämjande aktiviteter som fysisk aktivitet och kostråd med mera.
- Motiverande och stödjande samtal.
- Självständighetsträning och sysselsättning.
Boendestöd
Boendestöd är en av de viktigaste insatserna personer med psykiska funktionsnedsättningar kan få genom socialtjänsten. Stödet är individuellt anpassat utifrån behov och bygger på delaktighet.
Utifrån tre målsättningar hjälper vi personer med psykisk funktionsnedsättning att klara av att bo i egen lägenhet eller hus. Målsättningarna är att:
- stärka och utveckla deras egna förmågor genom ett rehabiliterande synsätt så boendestödet handleder och inspirerar personen att ta hand om sina vardagliga hushållssysslor – hjälp till självhjälp.
- skapa trygghet och struktur i vardagen. Detta kan bland annat innebära att personen får hjälp med att skriva och följa upp sin dag för att skapa en större förutsägbarhet och egenkontroll.
- öka möjligheterna till ett mer självständigt och aktivt deltagande i samhället. Denna insats är utåtriktad och aktiverande för att kunna hitta nya sociala sammanhang utanför hemmet.
Sysselsättning
Insatsen i form av sysselsättning vänder sig till personer med psykiska funktionsnedsättningar som inte står till arbetsmarknadens förfogande.
Vi erbjuder stöd till sysselsättning i form av:
- praktik och arbetsträning inom olika företag i kommunen.
- daglig verksamhet
Sysselsättningen blir arrangerad ifrån personliga förutsättningar och önskemål. Ibland så samarbetar vi med försäkringskassan och arbetsförmedlingen för att hitta lämplig sysselsättning.
Har du behov av akut hjälp?
Här finns telefonnummer som du kan ringa om du upplever att du behöver akut hjälp vid psykisk ohälsa.
Kontakt
Telefontid handläggare: Vardagar 8.30–9.30
Telefon: 0591-641 00
Individ- och familjeomsorgen
Besöksadress: Sikforsvägen 15, Hällefors
Receptionens öppettider: Vardagar 10–12
Telefon: 0591-643 20