jordglob
Finsk
Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp
jordglob
Finsk

Vandra och naturreservat

Ta en avkopplande promenad eller gör ett dagsäventyr på någon av våra vandrings- och promenadstigar. Eller upptäck någon av alla våra naturreservat.

Promenad- och vandringsleder

Björskogsnäs

Björskogsnäs naturreservat är ett populärt utflyktsmål. Från parkeringen till reservatet är det en 1,3 kilometer lång promenad till naturreservatet. Längs promenaden finns informationsskyltar som berättar om områdets historia, flora och fauna. I reservatet finns en 1,3 kilometer lång promenadstig.

Information om Björskogsnäs på lansstyrelsen.se

Knuthöjdsmossen

Strax utanför Hällefors ligger Knuthöjdsmossen som har ett väldigt rikt fågelliv. Här finns en spångad stig på 1,5 km bland hundratals små gölar, välvda mossar och högmossar. De första 500 m av spången ut på myren är bredare och anpassad för rullstolar.

Information om Knuthöjdsmossen på lansstyrelsen.se

Grythyttan

I Grythyttan finns en 3 kilometer skyltad promenadväg kallad "Promenaden" som tar dig genom samhället och dess historia. Vill du få information om vad du ser längs vägen finns ett informationsblad.

Informationsblad om Promenaden Pdf, 2.1 MB.

Skulpturslingan i Hällefors

I Hällefors finns fem skulpturparker. Besök dem alla genom att gå den cirka 6 kilometer långa slingan som binder ihop dem. Slingan är utmärkt på Hällefors kommunkarta.

Hällefors kommunkarta Pdf, 4 MB.

Hurtigtorpet

Vid Hurtigtorpets motionscentral finns det motionsspår från 1,5 kilometer till 15 kilometer. Serviceanläggningen innehåller dusch, toalett och bastu.

www.halleforslk.se

Postleden

Postleden är en 61,5 kilometer lång vandringsled som binder samman Silverleden och Bergslagsleden. Leden går genom fem vilda naturreservat – Ställbergsmossen, Kaljoxadalen, Nittälvsbrännan, Genstigs­brännan och Ljustjärnsskogen. Postleden är uppdelad i fyra etapper som finns att ladda ner på bergslagen.se.

www.bergslagen.se

Silverleden

Silverleden är en 65 kilometer lång vandringsled med start och mål vid Hurtigtorpet i Hällefors. Den går genom trakter där silverbrytningen var omfattande under 1600-talet. Leden har bitvis storkuperad terräng med prägel av norrlandsnatur och har gott om sjöar och vattendrag. Längs leden finns platser där du kan fylla på vatten. Karta finns att köpa hos Hällefors Vandrarhem och kanotcenter samt OK Q8 Hällefors.

Naturreservat i Hällefors kommun

Tre av naturreservaten i Hällefors kommun är kommunalt ägda – Björskogsnäs, Hökhöjden och Saxhyttan. De övriga reservaten i kommunen är statliga och förvaltas av Länsstyrelsen. Flertalet av reservaten har rastplatser med vindskydd.

Länkar till naturreservaten, Länstyrelsen Örebro

 1. Bergvikskullen
 2. Björskogsnäs
 3. Blecktjärnsskogen
 4. Bofallsmossen
 5. Brattforsen
 6. Brunnshyttebäcken
 7. Djupa dalen
 8. Grängshytteforsarna
 9. Hammarmossen
 10. Hökhöjden
 11. Kamptjärnsbrännan
 12. Kaljoxadalen
 13. Kindla
 14. Kittelmyren
 15. Knuthöjdsmossen
 16. Lampahöjd
 17. Limmingsbäcken
 18. Lokadalen
 19. Mettjärn
 20. Murstensdalen
 21. Nedre Sävälven
 22. Nittälven
 23. Saxhyttan
 24. Siksandshöjden
 25. Skatviksgrottorna
 26. Skålen
 27. Skärjenöarna
 28. Ställbergsmossen
 29. Sundsjömarken
 30. Svinhöjden
 31. Tjuråsen
 32. Ulvdrågen
 33. Västeråsmossen
 34. Övre Sävälven

Sidan är uppdaterad