Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

Verksamhetsbeskrivning

Här beskriver vi Kulturskolans kursverksamhet och fritidsklubbar.

Kursverksamheten

Vår kursverksamhet inom kulturskolan erbjuder bild och form, keramik, filmverkstad, dans, teater/drama, arrangörskurs, sång, körsång och möjlighet att spela olika instrument. Nytt för läsåret är KulturCrew.

Bild och form, årskurs 2–20 år

Vi provar olika tekniker och material inom målning, foto, teckning, rörlig bild och skulptur. Fokuset ligger på det egna skapandet, teknik och utforskande av material.

Du placeras i en grupp efter din ålder. Varje termin avslutas med en utställning eller ett projekt.

Dans, årskurs 2–20 år

Här blandar vi olika dansstilar och dansglädjen är i fokus. Vi tränar danssteg, koordination, rytm och eget skapande. Du placeras i en grupp efter din ålder.

Teater, årskurs 2–20 år

Genom teaterlek, övningar, improvisationer och utifrån enklare manus skapar vi tillsammans föreställningar som vi visar för publik. För nybörjare. Du placeras i en grupp efter din ålder.

Teater- och dansensemble, årskurs 6–20 år

Här får du som har tidigare erfarenhet av teater eller dans och går i åk 6-gymnasiet börja. Ensemblen samarbetar med andra konstformer inom kulturskolan såsom musik, filmverkstad samt bild och form. Målet är att producera en större föreställning.

Stråkinstrument, 5 år–20 år

Vill du lära dig fiol, altfiol och cello får du spela visor, folkmusik, klassisk musik enskilt och tillsammans med andra.

Piano och keyboard, årskurs 3–20 år

Utgår ifrån dina intressen och önskemål. Förutom att du får med dig spelmässigt grundläggande praktiska och teoretiska kunskaper får du också en inblick i olika möjligheter som keyboard och piano bjuder på. Du får prova både gehörsspel och notläsning i olika typer av musik.

Pop- och rockskola, årskurs 3–20 år

Vi börjar med en kort genomgång av de instrument som ingår i kursen pop- och rockskolan, sedan får du enskilda lektioner och placeras därefter in i en passande grupp. Väljer du ett instrument ingår även ensemblelektioner.

Sång enskild, årskurs 6–20 år

På sånglektion får du träna din röst och sjunga låtar du väljer ut tillsammans med din sånglärare. Ibland tränar vi med mikrofon och musikbakgrund eller akustiskt komp.

Sång i mindre kör, årskurs 3–20 år

Vi sjunger allt från poplåtar och melodifestival till traditionella låtar.
Du placeras i grupp efter ålder.

Kulturskoleverkstad, 6–8 år

Här får du prova på teater, musik, dans och bild. Vi träffas 10 gånger per termin och sista gången visar vi upp det vi gjort under kursen.

Digital musikverkstad, årskurs 6–20 år

Med datorn som instrument och verktyg skapar vi egen musik på olika plattformar.

Arrangörskurs, årskurs 6–20 år

En kurs där ni kommer lära er om projektplanering, projektledning samt tillvägagångssätt för att arrangera event, såsom festivaler, konserter och utställningar. Målet är att både praktiskt och teoretiskt kunna anordna ett event på egen hand.

Filmverkstad, årskurs 6–20 år

Vi lär oss filmens språk genom att göra kortare och längre filmer tillsammans i grupp. Vi leker oss fram i olika genrer och olika tekniker. Ibland skådespelar vi själva, ibland samarbetar vi teaterensemblen. Vi lär oss t ex filmfoto, manus, klippning, ljudläggning och effekter.

Keramik och form, årskurs 5–20 år

Här erbjuds en fördjupning i formgivning. Vi drejar, glaserar, skulpterar och bygger av återvunnet material. Vi fokuserar på tekniker och eget skapande.

Kreativ programmering, årskurs 3–20 år

Vad kan man göra med en dator och frukt eller lite tejp och aluminiumfolie? Vi provar på olika typer av programmering och ser vad som händer när vi kombinerar datorprogram och fantasi.

Kulturskolan driver två fritidsklubbar

Valhalla

Valhalla är en fritidsklubb där barn i åk 2–5 kan vara medlemmar. Anmälan görs via kulturskolans anmälningsblankett.

Valhalla är öppet tisdag, onsdag och torsdag 14.00-16.30

Under loven har fritidsklubben ofta extra aktiviteter med föranmälan.

Lilla Kvarn

Lilla Kvarn är en fritidsklubb för ungdomar i åk 6–upp till 18 år och har öppet tisdag, onsdag och torsdag 18.15–21.00 samt fredag 18.30–23.00 och lördag 16.45–21.00

Senast uppdaterad

Kontakt­information

Hällefors kommun, 712 83 Hällefors

0591-641 00